tiistai 27. elokuuta 2013

Paina(ja)isia ja suurta surua

Nala ehti oikeesti säikäyttämään meidät pahemman kerran! Perjantaina kun olin koulussa, mies oli päättänyt ulkoiluttaa poikasia ja kuinkas kävikään...Nala oli säikähtänyt jotain ja juoksennellut sinne tänne paniikkissa. Se oli kadoksissa yhteensä kolme päivää! Mulla oli ihan painajaismainen viikonloppu, kun itkin ja rämpisin pitkin metsiä yöt ja päivät läpeensä X( Siskon poika sanois, et näki painaisia :D Onneks kuitenkin löytyi, vihdoin ja viimein!

Tästä seurauksena päätin kerätä muillekin ihmisille kymmenen kohdan kanin etsintäohjeet. Jälkiviisaus on tietenkin aina parasta! Osa neuvoista on omia ja osa saatiin, kun soitettiin etsijäkoiraliittoon. Tässä suora linkki karkurit-sivuille ja nimenomaan kanien etsintäohjeisiin. Olen kuitenkin listannut niitä myös tänne:

1) Älä milloinkaan tule liian itsevarmaksi ja luule, että "pah, ei mun kani minnekään lähde!". Ole kaukaa viisas ja ota talteen jotain missä on vain(!) kyseisen kanin hajua, esim. karvatuppo. Se voi osoittautua kullan arvoiseksi, kun haluat kanisi takaisin. Hajun avulla nimittäin etsijäkoira voi jäljestää minkä eläimen tahansa ja onnistuu siinä melkein aina. Edellytys on, että etsittävä eläin ei saa pelätä koiraa. Äläkä käytä kouluttamatonta koiraa ellei se ole kanille ennestään tuttu. Meille etsijäkoira ei tullut, koska missään ei ollut pelkästään Nalan hajua. Hän oli elänyt niin tiiviisti muun poikueen kanssa. 

2) Totuta kani tuoreeseen ruokaan jolloin sen vatsa ei mene sekaisin luonnossa jossa on tarjolla vain tuoretta ruokaa.

3) Varovainen etsintä! Älä mene paniikkiin, huuda tai lähde juoksemaan kanin perässä! Tutki ympäristössä olevat piilopaikat rauhallisesti. Huhuile innostavalla äänensävyllä. Älä etsi kania isolla porukalla, koska se vain säikyttää sitä kauemmas. Lähesty kania rauhallisesti ja matalana.

4) Tee hajuvanoja omasta pihasta joka ilman suuntaan mahdollisimman pitkälle. Käytä esim. hänen omaa tai muiden kanien pissaista purua ja papanoita, tuttua ruokaa tms. hajuvanojen tekemiseen. Rajaa pihapiiri samalla tavoin. Tällöin kani ei todennäköisesti lähde rajatulta reviiriltä enää ulos, jos on sinne kerran löytänyt takaisin. Älä tee hajujälkiä vilkkaan tien yli.

Partiovuorossa
5) Käytä muita kaneja houkutinkaneina. Laita muita kaneja häkkiin ja heidät pihalle, esim. samaan paikkaan josta kani lähti. Älä kuitenkaan jätä heitä valvomatta. Nala oli ihan innoissaan, kun löysi muut poikaset lähtöpisteestä :) Me käytiin myös meidän "Eetu-etsijän" kanssa viereisessä metsässä jonne tiedettiin Nalan menneen ja jännä kyllä, Eetu sai hajun jäljistä jotka oltiin tehty Nalaa varten!

6) Jätä katoamispaikalle tuttua ruokaa ja vettä sekä häkki tai kuljetuskoppa.

7) Käske naapureiden pitää silmänsä auki.

8) Käytä apuna loukkuja. Paikalliselta eläinsuojeluyhdistykseltä, kunnan terveysviranomaiselta tai löytöeläintarhalta voi kysyä lainaksi loukkuja, joita kannattaa sijoittaa katoamis- tai havaintopaikkoihin. Loukkuun laitetaan kanille tuttua ruokaa tms.

Tulin hei takas!
9) Älä lopeta etsintöjä liian nopeasti. Pelästynyt kani voi lymytä pitkäänkin samassa paikassa ja siksi siitä ei välttämättä näy hetkeen vilaustakaan. Monesti ihmiset luulevat, että lemmikki kuolee välittömästi joutuessaan luonnon armoille. Nalan kadotessa oli onneksi kesä, mut alimmillaan yölämpötila tais olla vain + 3-astetta. Ruokaa riittää luonnossa ja vettäkin se oli ilmeisesti löytänyt. Lähtiessään liikkeelle, kani kulkee yleensä samoja reittejä ja mahdollisesti palaa itse pihapiiriin ja lähtöpaikkaan. Näin kävi Nalan kanssa. Kani tuskin lähtee minnekään kauas! Etsi myös iltaisin ja öisin, koska kani saattaa lähteä liikkeelle vasta illan hiljetessä. Jätä vajan ovi tai muu vastaava raolleen jotta se voi mennä sinne, jos tulee takaisin ja etsii piilopaikkaa.

10) Kun olet saanut kanin näköpiiriin, älä yritä ottaa sitä kiinni heti. Varsinkin, jos kani on ollut kadoksissa päiviä, se on todennäköisesti hyvin varovainen. Odota, että se itse menee jonnekin missä se on nalkissa. Meillä Nala meni portaiden alla olevaan koloon ja silloin katsoin tilaisuuteni tulleen. Mies meni sisään ja mä olin niin kauan tukkeena, et kuulin miehen saaneen kiinni ja tukevan otteen.

Näillä ohjeilla kani löytyy melko varmasti! 

No sitten, haluatte varmasti kuulla myös mitä meidän korvapotilaalle Lululle kuuluu? Viikon päästä tikkauksesta rupi kai kutisi niin paljon ja rasvaaminen ärsytti, et repi korvan auki. Tämä tapahtui siis torstai-iltana. Olin jo tarpeeksi huolissani Lulusta ja sit vielä Nalakin katosi! Perjantaina mä jäin päivystämään Nalaa ja mies meni Lulun kanssa lääkäriin. Siellä se teipattiin, korva sidottiin ja annettiin antibioottia. Kotona ei mennyt ku puoli tuntia ja korva oli taas ulos paketista. Aloin olla jo ihan epätoivoinen, et eikö nää vastoinkäymiset lopu mihinkään! Ei olla muulloin jouduttu käydä eläinlääkärissä paitsi Eetu leikkauttamassa, mut nyt sattui kaikki samaan rytäkkään X(

Tänään käytiin tarkistuttamassa taas Lulu, kun ensin tän piti olla siteen poisto ja muu tarkistus. Korva on selkeästi paranemaan päin, mut antoi lisää antibioottia. Se olis voinut leikata ja tikata sen uudestaan, mut korva näytti jo niin hyvältä, et ei jaksettu alkaa kaikkea alusta. Jo rahatilanteenkaan takia. Lovesta viis kunhan korva paranee! Ja ihan sama, vaikkei sitä ketään ostais. Ei korvasta ole haittaa hänelle itselleen ja meille hän kelpaa aina! <3

Välillä roikottaa toista korvaa ja voi olla,
et hänestä jää pieni propellikorvapupu :)

Meillä siis loppu hyvin, kaikki hyvin! Kaiken tämän keskellä pystyin kuitenkin eläytymään muiden suruun hirveän hyvin. Mä sain kanini takaisin, mut erittäin pahoillani olen Saran puolesta!!! :'( Lisäksi myötätuntoni Piialle! Häneltä on nyt pienen ajan sisällä kuollut tai jouduttu lopettamaan monta kania erinäisistä syistä :(

Tällä kertaa viestini on siis omistettu kaikille kaninsa viime aikoina menettäneille! Ja kiitos rakkaille ystävillemme naapurissa tuesta ja myötäelämisestä meidän ahdingossamme! <3

1 kommentti:

  1. Niin hyvä, että laitoit tänne näitä ohjeita, joitain niistä olisi pitänyt meidänkin tietää ennen Nalan etsintäoperaatiota ;)

    Me varmaan otettais propellikorva meille, jos voitais ottaa pupu =)

    VastaaPoista